Sportkampen

Les Ardennes 2017

Het is alweer voorbij :-( Op naar volgend jaar!

Dagboek Les Ardennes 2009 - Week 2

» Dag 7
» Dag 6
» Dag 5
» Dag 4
» Dag 3
» Dag 2
» Dag 1

Dag 7

Omstreeks 7u30 werden de kampers gewekt en konden ze aanschuiven aan de ontbijttafel.

Vanmorgen was het opkuisdag van de chalet. Om 10u moesten we uit de chalets en deze moesten kraaknet zijn. Alle bagage werd naar de feestzaal gebracht totdat de bus iedereen kwam ophalen. Per chalet werd een groepsfoto genomen, alsook de totale groep werd op beeld vastgelegd.

Rond 12u30 begaven de kampers zich richting bus om zo naar het station van Omstreeks 16u-16u30 arriveerde de trein in Tielt en werden de kampers terug herenigd met hun ouders.

Net zoals de eerste week, was de tweede week van Les Ardennes 2009 een geslaagde editie.

Bedankt voor de gezellige sfeer, de toffe momenten en het oneindig veel plezier maken op het kamp.

Terug naar boven

Dag 6

Vandaag stond paintball in Agimont op de planning. De kampers konden slapen tot 8u30. Ze werden om 9u verwacht in de tent voor het ontbijt en het klaarmaken van het lunchpakket.
Rond 10u30 vertrok de bus richting Agimont. De rit duurde ongeveer anderhalf uur.

De groep werd verdeeld in een oudere en jongere groep. Iedere groep bestond uit twee teams: Alfa en Bravo. Deze teams namen het in een viertal verschillende paintball velden op tegen elkaar. De velden waarin ze moesten schieten waren de volgende:

De boerderij
Het veroveren of verdedigen van een houten boerderij. Of het verdedigen van een president die de boerderij moest verlaten en een barak (obama) iets verder bereiken. De president had twee bodyguards die onsterfelijk waren. (VIP)

De vallei
Hier moesten beide teams een vlag veroveren en deze vervolgens binnenbrengen in het kamp van de tegenstander. (Capture The Flag)

De loopgraven
Zo snel mogelijk de andere kant van het terrein bereiken. Je moest loopgraaf per loopgraaf veroveren om zo binnen te dringen in het kamp van de tegenstander. Als laatste moest je een houten balk tikken om zo aan te tonen dat je gewonnen bent.

'The open field'
Voor diegene die nog kogels overhadden, of voor diegene die extra kogels hadden bijgekocht, was het mogelijk om een laatste match te spelen: de deathmatch. Iedereen had oneindig veel levens. Wanneer je was geraakt, moest je natuurlijk wel terugkeren naar je basiskamp om zo meteen terug te starten. De match duurde totdat de verfballetjes op waren.

Wanneer iedereen zijn laatste verfballetje verschoten heeft, zijn we meteen vertrokken naar onze kampplaats. Daar stond als voorgerecht een soepje klaar. Als hoofdschotel kregen de kampers balletjes in tomatensaus met puree.

Voor de laatste avond van het kamp hebben we als activiteit het swingpaleis genomen. Tussenin werd karaoke geserveerd en nadien hebben we iedereen getrakteerd op onze Black & White party. De zaal was voorzien van blacklights, dus dat was mooi om te zien wanneer iemand wit droeg. Voor de mensen die er zin in hadden was er nog mogelijkheid tot een laatste kampvuur van dit kamp. Aangezien de meesten erg moe waren hadden we jammer genoeg niet zoveel kampers rondom het vuur. Iedereen was blijkbaar moe en (hopelijk) voldaan van deze dag en zelfs deze week.

Terug naar boven

Dag 5

Vandaag vertrok iedereen richting Bobbejaanland. Vanmorgen was het terug ietsje vroeger opstaan dan anders. Namelijk om 6u15 moesten alle kampers opstaan. Een half uurtje later werden ze verwacht aan de ontbijttafel om zowel te ontbijten als hun lunchpakket te voorzien voor de middag. Vervolgens moest iedereen om 7.45 zich verzamelen aan de hoofdchalet om zo in groep te vertrekken naar de bus.

Iets na 10u kwamen we aan in Lichtaart. Het weer zag er opnieuw fantastisch uit.

Met de kampers hadden we afgesproken om 17.45u-18u klaar te staan aan de uitgang van Bobbejaanland. Zodat we samen naar de bus konden vertrekken.

Rond 20u kwamen we toe op de kampplaats. Vandaag stond BBQ op het programma. Verschillende soorten vlees en groentjes werden voorzien. Ook werden zowel koude als warme aardappelen voorgeschoteld op de tafel. Om af te sluiten kreeg iedereen een lekker fris ijsje.

Doordat iedereen redelijk moe was hebben we gekozen voor een vrije avond. Er werd wat bijgepraat en gezongen bij het kampvuur. De kampers mochten kiezen of ze in hun chalet wilden blijven of liever ons gezelschap gingen houden aan het kampvuur.

Morgen wordt het een dagje paintball in Agimont. Dit zal opstaan zijn rond 8.30u dus we zijn benieuwd naar de frisse kopjes dan!

Tot morgen.

Terug naar boven

Dag 4

Vandaag kon iedereen opnieuw iets langer slapen. Om 9u moesten de kampers opstaan, want tegen 9u30 stond het ontbijt al klaar voor hen.

Op het programma stond Eeuwige Roem. Het is een dagactiviteit die bestaat uit meerdere subactiviteiten. Deze werden uitgeoefend in zowel de voor- als namiddag. Net zoals in het programma van één moest iedereen bepaalde vaardigheden uitoefenen. De subactiviteiten waren als volgt:

Samenwerking
Samen aardappelen schillen die we ’s avonds hebben opgegeten.

Creativiteit
Iedere chalet moest een logo ontwerpen op een doek met vingerverf.

Uithoudingsvermogen
Het was zo dat steeds 4 kampers in een hoek van 90 graden moesten zitten. Er mocht maximum 8 à 10tal keer gewisseld worden. Ze moesten dit 15 minuten volhouden in totaal.

Oriëntatie
Iedere kamper moest 10 keer rond zijn vinger draaien terwijl hij deze op de grond bleef houden. Daarna moesten ze een boom proberen te tikken die enkele meters verder stond.

Kracht
Per minuut dat de kampers emmers gevuld met water konden omhoog houden in een hoek van 90 graden, kregen ze een punt.

Snelheid
De kampers hadden 10 minuten de tijd om een bepaald traject af te leggen. Vanaf het startpunt moesten ze naar een kom met water en pindanoten lopen. Hier moesten ze 1 pindanoot nemen met de mond. Daarna moesten ze verder lopen naar de volgende kom. Deze bevatte suiker en bloem. Hier moesten ze 1 suikertje eruit halen. Als laatste moesten ze nog langs een boom lopen en zo verder naar de start.
Per combinatie van pindanoot en suiker kregen ze 1 punt.

Inzicht + kennis
Een emmer gevuld met water moest uit een cirkel gehaald worden door de chalets. Aan de hand van enkele touwen moesten ze deze klus proberen te klaren.

Vertrouwen
De kampers moesten een parcours geblinddoekt afleggen. We hebben gekozen voor een mini-tocht tussen de bomen en struiken. Net voor de finish hadden we steeds een leuke verrassing klaar staan. Moni Lode had steeds een emmer water bij zich om de kampers wat af te koelen.

’s Middags konden de kampers hun eigen broodjes klaarmaken. Er werd verschillende soorten beleg voorzien. Ze hadden anderhalf uur tijd om hun broodjes te smeren en te verorberen.

Doordat het mooi en warm weer was, hebben we de kampers de gelegenheid gegeven om een frisse duik te nemen in het zwembad. Even later was het al tijd voor het avondeten. Hier moest iedereen zijn eigen vlees kiezen om op te eten bij de frietjes die ze zelf hebben gesneden tijdens de dagactiviteit.

Later op de avond werd buiten op de grote beamer de film Yes Man getoond.

Morgen wordt het een dagje amusement in Bobbejaanland!

Tot morgen.

Terug naar boven

Dag 3

Vandaag hadden we brunch tot 11u ’s morgens. De kampers konden extra beleg kiezen voor bij hun brood en pistolets. Met het mooie weer zat iedereen buiten voor het ontbijt.

Vanmiddag stond karting op de agenda. Rond 11u30 vertrokken we met de bus richting Eupen. Een rit van een anderhalf uur. Tijdens de rit konden de kampers genieten van een filmpje.
Voor de karting is het de bedoeling dat er groepjes werden gemaakt van 4-5 mensen. Per groep moest een originele naam gekozen worden. Namen als De Teletubbies, De Jossers, De Kajakslapers, .. kwamen uit de mand. Toen we aankwamen rond 13u kregen we een uitgebreide briefing over het karten. Aangezien vorige week het een en ander wat uit de hand liep hebben we van begin af aan een extra woordje uitleg gegeven. Voor de kampers was het belangrijk om de verschillende vlaggen te onderscheiden. Uiteraard moesten ze deze ook naleven. Na de briefing trok iedereen een overall aan en begonnen de eerste racers aan hun race.

Alles liep gesmeerd, buiten een klein aantal akkefietjes. Maar absoluut niets ergs.
Buiten het feit dat er plots een groep was die maar 1 of 2 racers meer over had, had iedereen het erg naar hun zin. De uren die we op het circuit hebben doorgebracht waren dolle pret. Na de race ging iedereen richting cafetaria om een of meerdere frisdrank(en) te nuttigen. Blijkbaar was de race redelijk intensief! Rond 16u30-17u gingen we met zijn allen naar de bus om zo de tocht richting Oteppe terug in te zetten.

Met het mooie weer was het mogelijk voor de kampers om nog een klein uurtje te gaan zwemmen. Sommigen hebben hier natuurlijk wel gebruik van gemaakt. Na het zwemuurtje stond het eten al klaar in onze tent. Vandaag was het rijst, kip en currysaus. De kampers smulden erop los.

Na het eten hebben we het projectiescherm en de beamer buitengezet. De kampers konden genieten van de film Session 9.
Anderhalf uur later, na de film, moest iedereen naar de bungalow want het was inmiddels na chalettijd. Maar wat enkelen misschien niet hadden gedacht of verwacht, is dat iedereen een dik kwartier later uit hun bungalow werden geplukt. Dankzij het mooie weer hebben we gekozen om de nachtdropping nu in te zetten!
Alle kampers werden voorzien van een fluovestje en hun ogen werden geblinddoekt met washandje en plakband. Een grote bus nam iedereen mee en dropte hun op een afgesproken plaats. Van daar uit moest iedereen hun weg terug vinden naar de bungalows. Natuurlijk wandelden de moni’s mee met hun bungalow.

Eén groep is er in geslaagd om na enkele uren ongeveer 13 kilometer verwijderd van onze kampplaats rond te dolen. Deze jongelingen hebben we dan maar opgepikt en meegebracht naar het domein. De eerste groep kwam binnen rond 3u30 en de laatste zal iets later dan 5u15 thuisgekomen zijn.

Morgen is het om 9u opstaan, dus alle kampers gingen gezwind naar bed.

Terug naar boven

Dag 2

Vandaag moest iedereen vroeg uit de veren voor een dag vol avontuur: LPM (la petite merveille) in Durbuy.
De kampers konden twee activiteiten (voor- en namiddag) kiezen uit onderstaande lijst.

- Via ferrata (ijzeren weg), rappel (achterwaarts een berg afdalen) en deathride
- VTT (mountainbike)
- Speleologie
- Kajak

's Morgens moesten de kampers eerst ontbijten en vervolgens een eigen lunchpakket maken voor over de middag. Toen iedereen klaar was met alles gingen we allemaal naar de bus die ons opwachtte. De busrit duurde ongeveer een uurtje.

Het zag er naar uit dat het een snikhete dag ging worden. We hebben alvast gevraagd aan de kampers of ze zich konden insmeren tegen de warme zon.
Samen met de begeleiders van LPM werden onze kampers en moni’s verdeeld per activiteit. Vrijwel direct daarna vertrok iedereen naar hun gekozen avontuur.

Over de middag kwam iedereen samen om te lunchen. Ook hier hebben we gezorgd voor extra blikjes frisdrank.
Tijdens de lunch hadden we even de tijd om wat te rusten. Sommigen ruilden hun rust even voor een spelletje frisbee. Uiteraard werd daarnaast ook veel gepraat en afgelachen.

Voor de namiddag heeft iedereen gekozen voor kajak. Met dit warme weer was dit soort afkoeling zeker en vast aangenaam.

Eens terug op de kampplaats konden de kampers genieten van fishsticks, erwtjes en aardappelen.
Voor avondactiviteit zijn we met zijn allen naar de disco op het domein geweest. Om aanwezig te kunnen zijn op deze disco moet je op dit domein verblijven. Zoals je kan zien op de foto’s hebben we heel wat plezier gehad die avond.

Morgen staat Karting op het programma.

Tot binnenkort.

Terug naar boven

Dag 1

De tweede week van Les Ardennes 2009 is gestart!

Net zoals bij de eerste week moeten we even een klein woordje vooraf doen in verband met het updaten van het dag- en fotoboek. Het waren nu ook redelijk lange en vermoeiende dagen waardoor het niet altijd even eenvoudig was om tijd vrij te maken voor de laptop. Onze excuses daarvoor.

Aangezien de activiteiten dezelfde zijn als die van vorige week, zullen vele teksten gelijklopend zijn met deze van vorige week. Het grote verschil met vorige week is dat we nu schitterend weer hebben gehad. Daardoor hebben we nu wel enkele malen een bezoek kunnen brengen aan het zwembad op dit domein.

Terug naar de eerste dag van deze tweede week sportkamp.
Alle kampers kwamen rond de middag samen aan het station in Tielt. Van daar uit zijn ze allemaal vertrokken per trein richting de Vlaamse Ardennen!
Na een tweetal keer overstappen kwamen ze uiteindelijk aan in het station van Huy. Voor deze week hebben we een kleiner aantal kampers mee, maar net als de eerste week was het redelijk krap in de bus tijdens de rit van het station naar de eerste dropplaats.

Iedereen werd afgezet aan de visvijvers van het domein l'Hirondelle. Daar wachtte hen een eerste opdracht, namelijk een dagdropping. Bleek dat monitor Thomas een doodsbedreiging heeft gekregen. Het was de taak van de kampers om uit te zoeken wie, waarom, waar en met welk wapen Thomas vermoord zal worden. Aan de hand van een brief moesten de kampers een route volgen waar ze verschillende tips omtrent deze moordpoging konden terugvinden. Op het einde van de rit moesten ze de toekomstige moord opgelost hebben. Anders kregen ze de sleutel van hun chalet niet (Cluedo).
Gelukkig hadden we nu echt schitterend weer en kon de dagdropping zonder problemen doorgaan. Met het warme weer moesten we ervoor zorgen dat de kampers genoeg water hadden om te drinken. Met een wagen reden we het traject af in tegenovergestelde richting om zo iedereen te voorzien van het nodige water.

Bij aankomst van het kamp moesten ze het raadsel ontcijferen om zo de sleutel tot hun chalet te verkrijgen.

Op deze eerste dag stond lekkere spaghetti op het menu. Blijkbaar had iedereen reuzehonger want de spaghetti vloog de pannen uit.

Iedereen werd tenslotte samen geroepen in het zaaltje beneden voor een briefing van de algemene afspraken en voorstelling van de moni's. Net zoals vorige week hebben we de eerste dag afgesloten met enkele stevige danspassen. Ook hier hebben we staan dansen op liedjes zoals Sirtaki, Cotton Eye Joe, 't Smidje, ...

Morgenvroeg is het om 6u opstaan (het vroegste uur van deze week), want dan staat Durbuy voor de deur. LPM (via ferrata, death ride, rappel), mountainbike, kajak, speleologie, … We zijn alvast benieuwd naar de foto's!

Tot binnenkort.

Terug naar boven


De activiteiten in Les Ardennes 2017

  • GROOTS pretpark

    Ook dit jaar bezoeken we een groots pretpark.
    Vorige jaren FANTASIALAND en MOVIE PARK, maar wat wordt het dit jaar?

  • Adventure

    Raas met een mountainbike de Ardeense heuvels af of tem de Ourthe in je kajak. Ga het ondergrondse verkennen met enkel een klein lichtje of beklim de steile rotswanden en overwin al je angsten wanneer je met een 'deathride' terug afdaalt. De keuze is aan jou!

  • Paintball

    Waan jezelf John Rambo of het gehele A-team. Speel het spel tactisch en met inzet. Kunnen jullie de missies tot een goed einde brengen? Laat je niet afknallen! Dit is een echte sport voor lefgozers als je weet dat de verfballetjes met een snelheid van ongeveer 200 km/u je om de oren suizen, plezier verzekerd!

  • Karting

    Als een echt race-team bekamp je andere teams in een 'Endurance-race'. Dit doen we bij Eupener Karting. In ware Formule 1-stijl vlieg je gedurende een halve dag door de bochten met je kont slechts een paar centimeter boven de grond. Michael Schumacher is hiermee begonnen, heeft jouw team ook zoveel talent?

  • Hoogteparcours

    Indien je last hebt van hoogtevrees, dan is dit de activiteit om dit te overwinnen. Springen naar touwen, hangen aan touwen, ... Of rotsen van meer dan 70 meter hoog trotseren boven de Ourthe.

  • C-Day

    Daag je mede-kampers uit en word de overwinnaar van deze challenge-day. Touwtrekken, human bowling, de gevreesde paalproef, enz... Wie echter niet sterk is, moet slim zijn. Speel het spel dus tactisch en wie weet word je de jongste held van het kamp.

  •  

    ... Er zijn nog tal van andere activiteiten, maar dit verklappen we nog niet.