Sportkampen

Les Ardennes 2017

Het is alweer voorbij :-( Op naar volgend jaar!

Dagboek Les Ardennes 2009 - Week 1

» Dag 7
» Dag 6
» Dag 5
» Dag 4
» Dag 3
» Dag 2
» Dag 1

Dag 7

Omstreeks 8u werden de kampers gewekt en konden ze aanschuiven aan de ontbijttafel.

Vanmorgen was het opkuisdag van de chalet. Om 10u moesten we uit de chalets en deze moesten kraaknet zijn. Alle bagage werd naar de feestzaal gebracht totdat de bus iedereen kwam ophalen. De kampers kregen daar hun t-shirt. Eveneens werd per chalet een groepsfoto genomen, alsook de totale groep werd op beeld vastgelegd.

Rond 12u30 begaven de kampers zich richting bus om zo naar het station van Huy te rijden. Het afscheid was bij sommigen gepaard met traantjes en verdriet. Omstreeks 16u-16u30 arriveerde de trein in Tielt en werden de kampers terug herenigd met hun ouders.

De eerste week van Les Ardennes 2009 was een geslaagde editie.

Bedankt voor de gezellige sfeer, de toffe momenten en het oneindig veel plezier maken op het kamp.

Terug naar boven

Dag 6

’s Morgens om 9u zagen we veel slapende gezichten binnenwandelen in de tent voor het ontbijt. Al slaapwandelend maakten de kampers hun lunchpakket en aten ze hun ontbijt.

Na een vermoeiende nachtdropping trokken de kampers om 10u30 met de bus naar Agimont Adventure. Na anderhalf uur rijden en slapen op de bus bereikten we het dorpje Agimont, dichtbij de Franse grens.

De groep werd verdeeld in een oudere en jongere groep. Iedere groep bestond uit twee teams: Alfa en Bravo. Deze teams namen het in een viertal verschillende paintball velden op tegen elkaar. De velden waarin ze moesten schieten waren de volgende:

De boerderij
Het veroveren of verdedigen van een houten boerderij. Of het verdedigen van een president die de boerderij moest verlaten en een barak (obama) iets verder bereiken. De president had twee bodyguards die onsterfelijk waren. (VIP)

De vallei
Hier moesten beide teams een vlag veroveren en deze vervolgens binnenbrengen in het kamp van de tegenstander. (Capture The Flag)

De loopgraven
Zo snel mogelijk de andere kant van het terrein bereiken. Je moest loopgraaf per loopgraaf veroveren om zo binnen te dringen in het kamp van de tegenstander. Als laatste moest je een houten balk tikken om zo aan te tonen dat je gewonnen bent.

'The open field'
Voor diegene die nog kogels overhadden, of voor diegene die extra kogels hadden bijgekocht, was het mogelijk om een laatste match te spelen: de deathmatch. Iedereen had oneindig veel levens. Wanneer je was geraakt, moest je natuurlijk wel terugkeren naar je basiskamp om zo meteen terug te starten. De match duurde totdat de verfballetjes op waren.

Na talloos heen en weer gevlieg van de verfballetjes trokken we omstreeks 17u richting Oteppe.
Toen we aankwamen konden de kampers meteen genieten van de hotdogs of omelet met groentjes.

Voor de laatste avond van het kamp werd een fuifje gehouden. Het thema was Black & White. De zaal was voorzien van blacklights. Na enkele uren dansen gingen we samen naar de chalets voor het kampvuur. Daar werd nog wat nagepraat over het voorbije kamp. Verschillende kampers namen dekens bij de hand en plaatsten zich dicht bij het vuur en genoten van de warmte en de sfeer. Een tweetal gitaren zorgden voor de muzikale noot aan het kampvuur.
Enkele uren later ging iedereen naar hun eigen chalet om zo hun laatste nacht door te brengen op Les Ardennes 2009.

Terug naar boven

Dag 5

Vandaag vertrok iedereen richting Walibi. Vanmorgen was het terug ietsje vroeger opstaan dan anders. Namelijk om 7u15 moesten alle kampers opstaan. Een half uurtje later werden ze verwacht aan de ontbijttafel om zowel te ontbijten als hun lunchpakket te voorzien voor de middag. Vervolgens moest iedereen om 8.45 zich verzamelen aan de hoofdchalet om zo in groep te vertrekken naar de bus.

Iets na 10u kwamen we aan in Walibi. De parking stond alvast mooi gevuld. Het weer zag er op dat moment goed uit. Lekker droog met een aangename warmte.

Met de kampers hadden we afgesproken om 17.45u-18u klaar te staan aan de uitgang van Walibi. Zodat we samen naar de bus konden vertrekken. Ook hadden we een uur afgesproken voor de mensen die graag wilden zwemmen in Aqualibi.

Wegens de grote drukte konden jammer genoeg niet zoveel attracties bezocht worden. Daarnaast kregen we af en toe ook wat regenbuien. Maar afgezien van dit was het toch opnieuw een zeer fijne voor- en namiddag!

Toen we rond 19u terugkwamen op de kampplaats roken we al de lekkere geur van BBQ.
Verschillende soorten vlees en groentjes werden voorzien. Ook werden zowel koude als warme aardappelen voorgeschoteld op de tafel. Om af te sluiten kreeg iedereen nog lekkere pudding als dessert. De BBQ was heel erg geslaagd. Iedereen was dolenthousiast.

Vandaag was het donderdag en dat is in dit seizoen steeds de dag waarop een mini-disco wordt gegeven op de kampplaats. Na de BBQ mochten de kampers daar even naartoe. Onze moni's waren ook van de partij en genoten zichtbaar van de avond.

Rond 00u-00u15 werd iedereen naar de chalet gestuurd om te gaan slapen.
Maar er wachtte hen een kleine verrassing op bij thuiskomst. Niet veel later werd iedereen terug opgetrommeld voor de nachtdropping. Iedereen was voorzien van een fluo vestje. Deze nacht bleef gelukkig droog dus dit was in vergelijking met dinsdag duizend keer beter en aangenamer.
Ze werden enkele kilometers van onze kampplaats afgezet op een afgelegen plaats. Per 10 minuten vertrok er een chalet (inclusief moni uiteraard). De jongste kampers vertrokken als eerstes.
De hoofdmoni's reden rond met twee wagens. Het was de bedoeling dat de kampers niet mochten getikt worden door de hoofdmoni's. Indien ze wel konden getikt worden, werden ze opgepikt en eventjes verder terug afgezet.
Toen we niet zoveel groepen konden vinden langs de baan hebben we even rondgebeld naar de moni's om te vragen waar ze ergens zaten. Daaruit bleek dat er drie groepen ietwat verkeerd zijn rondgelopen. We hebben twee groepen opgepikt op 8 kilometer van de kampplaats en een derde groep stond na 2u30-3u nog steeds op dezelfde plaats, zij liepen blijkbaar in cirkels.
Rond 5u kwam uiteindelijk de laatste groep aan.

Morgen wordt het een dagje paintball in Agimont. Dit zal opstaan zijn rond 8.30u dus we zijn benieuwd naar de frisse kopjes dan!

Tot morgen.

Terug naar boven

Dag 4

Vandaag kon iedereen opnieuw iets langer slapen. Om 9u moesten de kampers opstaan, want tegen 9u30 stond het ontbijt al klaar voor hen.

Op het programma stond Eeuwige Roem. Het is een dagactiviteit die bestaat uit meerdere subactiviteiten. Deze werden uitgeoefend in zowel de voor- als namiddag. Net zoals in het programma van één moest iedereen bepaalde vaardigheden uitoefenen. De subactiviteiten waren als volgt:

Samenwerking
Samen aardappelen schillen die we 's avonds hebben opgegeten.

Evenwicht
Kampers moesten op paaltjes staan net naast de chalet. De monitor moest door middel van waterballonnen de kamper van het paaltje te duwen.

Creativiteit
Iedere chalet moest een logo ontwerpen op een doek met vingerverf.

Uithoudingsvermogen
Het was zo dat steeds 4 kampers in een hoek van 90 graden moesten zitten. Er mocht maximum 8 à 10tal keer gewisseld worden. Ze moesten dit 15 minuten volhouden in totaal.

Doelgerichtheid
Er werd een doel opgesteld en verdeeld in verschillende vakken. Indien ze in de winkelhaak konden mikken kregen ze bijvoorbeeld 3 punten. Wie in het doel zelf schoot, kreeg slechts 1 punt.

Oriëntatie
Iedere kamper moest 10 keer rond zijn vinger draaien terwijl hij deze op de grond bleef houden. Daarna moesten ze een boom proberen te tikken die enkele meters verder stond.

Rust
Aan de hand van een buzzersysteem werd het geduld van de kampers op de proef gesteld.

Kracht
Per minuut dat de kampers emmers gevuld met water konden omhoog houden in een hoek van 90 graden, kregen ze een punt.

Snelheid
De kampers hadden 10 minuten de tijd om een bepaald traject af te leggen. Vanaf het startpunt moesten ze naar een kom met water en pindanoten lopen. Hier moesten ze 1 pindanoot nemen met de mond. Daarna moesten ze verder lopen naar de volgende kom. Deze bevatte suiker en bloem. Hier moesten ze 1 suikertje eruit halen. Als laatste moesten ze nog langs een boom lopen en zo verder naar de start.
Per combinatie van pindanoot en suiker kregen ze 1 punt.

Inzicht + kennis
Een emmer gevuld met water moest uit een cirkel gehaald worden door de chalets. Aan de hand van enkele touwen moesten ze deze klus proberen te klaren.

Vertrouwen
De kampers moesten een parcours geblinddoekt afleggen. Dit ging van paaltje naar paaltje met hier en daar een tafel of een ander object in de weg. Ook moesten ze door de auto van moni Tom kruipen. Iedereen moest bukken, kruipen, draaien, ... Dit was prachtig om te zien!

's Middags konden de kampers hun eigen broodjes klaarmaken. Er werd verschillende soorten beleg voorzien. Ze hadden anderhalf uur tijd om hun broodjes te smeren en te verorberen.

Voor het avondeten kon iedereen hun eigen vlees kiezen om op te eten bij de frietjes die ze zelf hebben gesneden tijdens de dagactiviteit. Het meest favoriete stuk vlees was overduidelijk de frikandel.

Later op de avond werd de film Yes Man getoond in de feestzaal beneden, op de grote beamer. Vele kampers begonnen te kijken naar de film, maar druipten na een tijdje af naar hun chalet.. Zouden ze moe zijn?

Morgen wordt het een dagje amusement in Walibi!
Tot morgen.

Terug naar boven

Dag 3

Na twee zware dagen was uitslapen de eerste activiteit van vandaag. Tot halftien bleef het op onze zijde van de camping stil. Toen verschenen de eerste kampers uit hun chalet. Na een verfrissende douche was het tijd voor een uitgebreide brunch. Naast het gewone ontbijt trok iedereen met zijn moni richting winkel om wat extra lekkernijen te kopen voor een uitgebreide maaltijd. Er werd in groep ontbeten met o.a. spek met eieren, speculoospasta, cornflakes, pannenkoeken, ...

Met een goedgevulde buik vertrokken we richting Eupen voor een namiddag karting. Op de bus kregen we de opdracht om ons in teams te verdelen en een originele naam te bedenken. Al vlug kwamen we op de proppen met enkele toffe namen zoals De Pitspoezen, De Echte Venten, De Teletubbies, De Snoopy's, Les Brunettes, The A-Team, ... Eens aangekomen kregen we eerst een uitgebreide briefing met belangrijke afspraken en wat uitleg over het verloop van de race. Daarna trokken we onze overall aan en stapten de eerste piloten van elke ploeg met veel NRG in de karts.
Het startsein werd gegeven en iedereen vond overduidelijk meteen het gaspedaal!

Helaas was de rem soms zoek. Na enkele verkeerde inschattingen maakten enkele racers kennis met de rand van het parcours. Gelukkig gebeurden er geen erge ongelukken. Na enkele rondjes en wat extra veiligheidstips van de moni's verliep de wedstrijd zeer vlot. Na een spannend duel met de moni's werden De Bloemekes het winnende team van de kampers. Na de uitputtende race ging iedereen richting cafetaria waar de dorstige kelen en de hongerige magen werden gestild. Om 17u was het tijd om ons terug naar de camping te begeven. Op de bus werd al vlug duidelijk dat iedereen het onderste uit de kan had gehaald en nood had aan een kort dutje.
Zie foto's.

Eens in Oteppe aangekomen had iedereen terug zijn batterijen opgeladen voor een deugddoende maaltijd en een ontspannende avond die we zelf mochten invullen. In elke chalet was er wel iets leuks te beleven: een film bekijken, een avondje pokeren, hairstyling, tv kijken, muziek beluisteren, sneukelen, ... De tijd ging weer veel te vlug en voor we het wisten wat het 23u en chalettijd. We keuvelden nog wat verder op onze eigen chalet en doken moe maar voldaan onder de wol. Op naar een volgende NRG-dag, op naar een volgend avontuur!

Terug naar boven

Dag 2

Vandaag moest iedereen vroeg uit de veren voor een dag vol avontuur: LPM (la petite merveille) in Durbuy.
De kampers konden twee activiteiten (voor- en namiddag) kiezen uit onderstaande lijst.

- Via ferrata (ijzeren weg), rappel (achterwaarts een berg afdalen) en deathride
- VTT (mountainbike)
- Speleologie
- Kajak

's Morgens moesten de kampers eerst ontbijten en vervolgens een eigen lunchpakket maken voor over de middag. We zagen al de eerste kleine oogjes bij sommige mensen, en dit na amper 1 nacht. Dat beloofd!
Wanneer iedereen klaar was, konden we allemaal samen naar de bus gaan. Rond 7u20 stond die bus ons op te wachten voor een rit van ongeveer een uurtje.

Ter plaatse hebben we kennis kunnen maken met het goede weer. Het zag er naar uit dat het een mooie dag ging worden.
Samen met de begeleiders van LPM werden onze kampers en moni's verdeeld per activiteit. Vrijwel direct daarna vertrok iedereen naar hun gekozen avontuur.

Over de middag kwam iedereen samen om te lunchen. Aangezien het warm was hebben we alvast ook gezorgd voor extra blikjes frisdrank. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
Tijdens de lunch hadden we even de tijd om wat te rusten. Er werd onder andere gepokerd, maar vooral ook veel gepraat en afgelachen.
Na de pauze vertrok iedereen naar hun tweede activiteit.

In de namiddag waren er een zestigtal kajakkers. We hadden op voorhand gezegd dat iedereen een extra portie kledij moest meebrengen, want met natte kleren mocht je niet op de bus. Door het mooie weer was dit wel nodig, want er waren er velen die bewust het water opzochten om af te koelen.

We hebben met veel plezier vernomen dat er nogal wat kampers bepaalde angsten hebben overwonnen. Iedereen vond het zeer leuk!

Eens terug op de kampplaats konden de kampers genieten van gyros, frituuraardappelen en groentjes (salade en tomaat).
Voor avondactiviteit stond het swingpaleis op het programma. De jongens namen het op tegen de meisjes in een spannende nek-aan-nek race. Uiteindelijk wonnen de meisjes met duidelijke 14-10 cijfers.

Na het swingpaleis konden de kampers nog wat uitrusten en nakeuvelen.

Klokslag 00u hadden we de eer om kampster Muriel Brackx een gelukkige verjaardag te wensen. Alle moni's zongen voor haar eigen chalet 'Happy Birthday'.

Morgen staat Karting op het programma.

Tot binnenkort.

Terug naar boven

Dag 1

Het kamp is eindelijk gestart!

Eerst en vooral onze excuses voor de niet-dagelijkse updates.
Op dit domein is het maar op 1 plaats mogelijk om toegang te hebben tot het internet. Daarnaast komen we voor sommige activiteiten iets later thuis en moeten we ons haasten met de voorbereidingen van de avondactiviteiten. Daarom hebben we niet altijd de kans om dit exact 1 dag later online te plaatsen op onze website. Nogmaals onze excuses.

Terug naar onze eerste kampdag.
Nadat iedereen zich rond de middag heeft verzameld in Tielt, zijn we met zijn allen vertrokken per trein richting de Vlaamse Ardennen!
Tijdens de overstap in Brussel was het even spannend. Op het laatste nippertje konden we de treinconducteur overhalen om nog heel even te wachten op onze groep.
Uiteindelijk zijn we allemaal gezond en wel toegekomen in Huy.
Alle kampers en monitors samen met hun bagage in 1 bus zorgde voor een knusse, gezellige maar vooral warme en zweterige rit naar de eerste dropplaats.

Iedereen werd afgezet aan de visvijvers van het domein l'Hirondelle. Daar wachtte hen een eerste opdracht, namelijk een dagdropping. Bleek dat monitor Thomas een doodsbedreiging heeft gekregen. Het was de taak van de kampers om uit te zoeken wie, waarom, waar en met welk wapen Thomas vermoord zal worden. Aan de hand van een brief moesten de kampers een route volgen waar ze verschillende tips omtrent deze moordpoging konden terugvinden. Op het einde van de rit moesten ze de toekomstige moord opgelost hebben. Anders kregen ze de sleutel van hun chalet niet (Cluedo).
Echter verliep dit niet zo vlot. Het viel letterlijk in het water. Door de hevige regenbuien werd deze activiteit iets vroeger stopgezet. We waren nog geen kwartier verder of we hoorden harde donderslagen... Een enorme stortbui verraste iedereen. Meesten van hen hielden zich ergens schuil op een veilige plaats. Op de camping zelf moesten de moni's hun beste beentje voorzetten om alle materiaal droog te houden.

Toen iedereen ter plekke was op het domein klaarde het op. Het was intussen gestopt met regenen en iedereen kon op zijn gemak douchen en verfrissen.

Na de uitgeregende dagdropping had iedereen reuze honger. Een lekkere spaghetti maaltijd wachtte hen op. Iedereen had precies in maanden niet meer gegeten, want de kampers smulden erop los.
Chalet 202 stond als eerste in voor de afwas. Het is de bedoeling dat per dag een ander chalet de afwas op zich neemt.

Iedereen werd tenslotte samen geroepen in het zaaltje beneden voor een briefing van de algemene afspraken en voorstelling van de moni's. Om de eerste dag af te sluiten heeft iedereen de benen van het lijf gedanst tijdens enkele welgekende liedjes: Sirtaki, Cotton Eye Joe, 't Smidje, ... De sfeer zat er meteen in. We gaan een fantastisch kamp tegemoet!

Morgenvroeg is het om 6u opstaan (het vroegste uur van deze week), want dan staat Durbuy voor de deur. LPM (via ferrata, death ride, rappel), mountainbike, kajak, speleologie, ... We zijn alvast benieuwd naar de foto’s!

Tot binnenkort.

Terug naar boven


De activiteiten in Les Ardennes 2017

 • GROOTS pretpark

  Ook dit jaar bezoeken we een groots pretpark.
  Vorige jaren FANTASIALAND en MOVIE PARK, maar wat wordt het dit jaar?

 • Adventure

  Raas met een mountainbike de Ardeense heuvels af of tem de Ourthe in je kajak. Ga het ondergrondse verkennen met enkel een klein lichtje of beklim de steile rotswanden en overwin al je angsten wanneer je met een 'deathride' terug afdaalt. De keuze is aan jou!

 • Paintball

  Waan jezelf John Rambo of het gehele A-team. Speel het spel tactisch en met inzet. Kunnen jullie de missies tot een goed einde brengen? Laat je niet afknallen! Dit is een echte sport voor lefgozers als je weet dat de verfballetjes met een snelheid van ongeveer 200 km/u je om de oren suizen, plezier verzekerd!

 • Karting

  Als een echt race-team bekamp je andere teams in een 'Endurance-race'. Dit doen we bij Eupener Karting. In ware Formule 1-stijl vlieg je gedurende een halve dag door de bochten met je kont slechts een paar centimeter boven de grond. Michael Schumacher is hiermee begonnen, heeft jouw team ook zoveel talent?

 • Hoogteparcours

  Indien je last hebt van hoogtevrees, dan is dit de activiteit om dit te overwinnen. Springen naar touwen, hangen aan touwen, ... Of rotsen van meer dan 70 meter hoog trotseren boven de Ourthe.

 • C-Day

  Daag je mede-kampers uit en word de overwinnaar van deze challenge-day. Touwtrekken, human bowling, de gevreesde paalproef, enz... Wie echter niet sterk is, moet slim zijn. Speel het spel dus tactisch en wie weet word je de jongste held van het kamp.

 •  

  ... Er zijn nog tal van andere activiteiten, maar dit verklappen we nog niet.