Sportkampen

Les Ardennes 2017

Het is alweer voorbij :-( Op naar volgend jaar!

Activiteiten bij Les Ardennes 2017

GROOTS pretpark

Vorige jaren hebben we WALIBI en FANTASIALAND bezocht. Dit jaar willen we terug een bezoek brengen aan een GROOTS pretpark.

Terug naar boven

Adventure

Adventure sports zijn een breed gamma aan, je raadt het al, avonturensporten. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Kajakvaarten: Van een 9km lange tocht op de Ourthe tussen het prachtige groen kan je genieten... of je kan er een uitdaging van maken. Wie raakt er het snelst, het droogst, het natst, (of met boot) aan de eindmeet? Vorig jaar werd dit alvast gesmaakt door alle kampers.
 2. Mountainbikeritten langs uitgestippelde routes: Mountainbiken wordt op dit moment meer en meer boefend. Een ervaren gids neemt je mee over heuvel en door dal, door modder en plas, steile afdalingen of net zwaar bergop. Je doorzettingsvermogen wordt hier in elk geval zwaar op de proef gesteld.
 3. Via ferrata: of 'de ijzeren weg'. Zo genoemd omdat het letterlijk om een staaldraad gaat die gevolgd moet worden en tegelijk voor een beveiliging zorgt. Langs een loodrechte rots wordt eerst omhoog geklommen, en daarna volgt er een afdaling van 35 meter.
 4. Deathride: Een roetsjbaan zonder zitje, zo kan dit het best beschreven worden. Het is dan ook sinds jaren populair in elke jeugdbeweging. Je houdt je vast aan een katrol en roetsjt zo een staalkabel af met een snelheid van zo'n 60 km/u. Niet aan te raden voor doetjes.
 5. Speleologie: Je kan de grotten van Han bezoeken met een bootje... of je kan zelf in een grot kruipen. Met een klein lichtje op je helm stap je de grot binnen. Dit verandert al gauw in kruipen en evolueert nadien naar wringen en trekken door spleten en kieren. Een aanrader voor wie het nog nooit gedaan heeft.
 6. Touwenparcours: Iedereen wil wel eens Tarzan zijn en tussen de bomen slingeren. Van de klassieke apenbrug over loshangende balkjes tot aan handen en voeten en hoofd voor, jezelf over een touw slepen... na dit parcours is je hoogtevrees zo overwonnen.
 7. Pamperpaal: De ideale manier om het groepsgevoel te versterken. Onder de luide aanmoedigingen van je vrienden klim je op een paal van zo'n 5 tot 10m hoog, gaat er van boven op staan (niet makkelijk, dat staat vast... of net niet) en springt dan vol overtuiging naar een vangnet. Dit geeft je meteen een boost van zelfvertrouwen.
 8. enz...
SpeleologieSpeleologie
TouwenparcoursTouwenparcours
KajakKajak

Terug naar boven

Paintball

Paintball is een vrij nieuwe sport, overgewaaid uit de Vereningde Staten waar het voor het eerst gespeeld werd in de jaren '80. Het doel van de sport is elkaar te 'doden' door middel van gekleurde verfballetjes.

Paintball - TerreinPaintball - Terrein
Paintball - TerreinPaintball - Terrein
Paintball - Capture the FlagPaintball - Capture the Flag

Oorspronkelijk werden paintball-geweren gebruikt om bomen of vee te markeren. Later werden verschillende de spelvormen ontwikkeld. Deze zijn vooral:

 1. Total elimination: Dit is veruit het meest gespeelde spel bij paintball. Het spel bestaat uit twee groepen die elkaar proberen uit te schakelen door ieder lid van de tegenpartij af te schieten.
 2. Capture the flag: In beide kampen wordt een vlag gelegd. De doelstelling van dit spel is om de vlag van de tegenpartij te veroveren en in het kamp te brengen. De partij die als eerste de vlag van de tegenpartij kan binnenleveren in het kamp is de winnaar.
 3. Central flag: In het midden van het speelveld is een vlag verstopt. Beide partijen trachten de vlag zo spoedig mogelijk te lokaliseren en te veroveren. Ook in dit geval is de partij die als eerste de vlag binnenbrengt de winnaar.
 4. Presidentenspel: Ieder team heeft een president en moet deze beschermen. Als de president 'dood' is, dan is het spel afgelopen. Dit is een eerder tactisch spel.

Als je weet dat de verfballetjes met een snelheid van 200 km/u het geweer verlaten, kan je waarschijnlijk al raden dat veiligheid bij deze sport op de eerste plaats komt. Zowel de begeleiding van NrG als de club waar we het spel spelen hebben vastgelegde regels:

 1. Het beschermingsmasker mag NOOIT afgezet worden tijdens het spel, enkel in de aangeduide veilige zone.
 2. De minimumafstand van geweer tot 'slachtoffer' bedraagt 10 meter.
 3. Wanneer men uit het spel stapt, houd je beide armen omhoog en plaats je de veiligheidsdop op het geweer. Zo weten ook de andere spelers dat je het spel verlaat.
 4. Je schiet NOOIT in de veilige zone.
 5. Het begin- of eindsignaal van de organisatie wordt gerespecteerd.
 6. Speel het spel eerlijk, je krijgt nog kansen om te winnen.

Bij het overtreden van een van deze regels wordt die persoon onmiddellijk uit het spel gezet en is het paintballen dan ook voorbij.

Terug naar boven

Karting

Karting is een autosportvariant waarbij men het tegen elkaar opneemt in kleine, speciaal voor dit doel gemaakte, voertuigen: de karts. De starre achteras en het lage zwaartepunt zorgen voor een unieke wegligging en rij-eigenschappen. Wedstrijden worden gehouden op speciale circuits die zowel indoor als outdoor kunnen zijn. Ondanks de relatief kleine afmetingen van zowel de voertuigen als de baan, kunnen er grote snelheden gehaald worden, tot boven de 100 kilometer per uur. De indoor-karts waar wij mee rijden halen zo'n 50 km/u, en dat is al snel genoeg. Met name de hoge snelheid in de bocht is indrukwekkend. Het dragen van een helm en beschermende kleding is dan ook verplicht. Lange mouwen en pijpen en ook handschoenen zijn een must.

Karting - SfeerbeeldKarting - Sfeerbeeld
Karting - SfeerbeeldKarting - Sfeerbeeld
Karting - SfeerbeeldKarting - Sfeerbeeld

De Eupener Karting heeft de grootste indoor-piste met een lengte van maar liefst 920m. De piste wordt afgehuurd voor een 3 uur durende endurance-race, waar in teamverband geracet wordt. Teams van zo'n 5 rijders moeten om de 5 ronden de pits in om te wisselen van chauffeur. Wie na 3 uur het grootste aantal rondjes heeft gehaald, wint de wedstrijd.

Opnieuw zijn veiligheidsregels hier sterk aanwezig. De seingeving gebeurt door middel van vlaggen:

 1. De blauwe vlag: dit betekent dat je een snellere chauffeur hindert en deze moet voorlaten. Deze wordt vooral gebruikt om ergernissen niet te doen groeien tot wraakacties.
 2. De gele vlag + zwaailichten boven de piste: PAS OP en vooral TRAGER RIJDEN. Hoogstwaarschijnlijk staat er een kart in de banden of zelfs tegen richting gedraaid. Het is dus aangewezen voorzichtig te zijn.
 3. De rode vlag: PAS OP! Er is een ongeval gebeurd op de piste. Alle karts moeten stoppen.
 4. De zwarte vlag: je gedrag op de piste is onaanvaardbaar en je wordt onmiddellijk uit de race gezet.
 5. De blokjesvlag: alom gekend als de finishvlag.

Zowel de mensen van Eupener Karting als de eigen begeleiders zorgen in de pits voor een vlotte en vooral veilige gang van zaken.

Terug naar boven

C-Day

De challenge-day is elk jaar een dag waar volop van de camping en zijn faciliteiten genoten wordt. Elke groep probeert de titel van 'chalet van het jaar' binnen te halen door proeven tegen elkaar te ondernemen. De ondertussen legendarische glijbaan (met bruine zeep) wordt dit jaar zeker weer een hit. De zwaarste uitdaging (30 kilogram aardappelen in frietjes snijden) zal zoals altijd met de glimlach volbracht worden. Nog tal van andere uitdagingen staan de kampers dit jaar te wachten.
Er voluit voor gaan en plezier maken is op deze dag vooral de boodschap.

Terug naar boven


De activiteiten in Les Ardennes 2017

 • GROOTS pretpark

  Ook dit jaar bezoeken we een groots pretpark.
  Vorige jaren FANTASIALAND en MOVIE PARK, maar wat wordt het dit jaar?

 • Adventure

  Raas met een mountainbike de Ardeense heuvels af of tem de Ourthe in je kajak. Ga het ondergrondse verkennen met enkel een klein lichtje of beklim de steile rotswanden en overwin al je angsten wanneer je met een 'deathride' terug afdaalt. De keuze is aan jou!

 • Paintball

  Waan jezelf John Rambo of het gehele A-team. Speel het spel tactisch en met inzet. Kunnen jullie de missies tot een goed einde brengen? Laat je niet afknallen! Dit is een echte sport voor lefgozers als je weet dat de verfballetjes met een snelheid van ongeveer 200 km/u je om de oren suizen, plezier verzekerd!

 • Karting

  Als een echt race-team bekamp je andere teams in een 'Endurance-race'. Dit doen we bij Eupener Karting. In ware Formule 1-stijl vlieg je gedurende een halve dag door de bochten met je kont slechts een paar centimeter boven de grond. Michael Schumacher is hiermee begonnen, heeft jouw team ook zoveel talent?

 • Hoogteparcours

  Indien je last hebt van hoogtevrees, dan is dit de activiteit om dit te overwinnen. Springen naar touwen, hangen aan touwen, ... Of rotsen van meer dan 70 meter hoog trotseren boven de Ourthe.

 • C-Day

  Daag je mede-kampers uit en word de overwinnaar van deze challenge-day. Touwtrekken, human bowling, de gevreesde paalproef, enz... Wie echter niet sterk is, moet slim zijn. Speel het spel dus tactisch en wie weet word je de jongste held van het kamp.

 •  

  ... Er zijn nog tal van andere activiteiten, maar dit verklappen we nog niet.